Utställningar på Österlens museum:
I Skrabban finns plats för verkstäder och andra program året runt, med olika evenemang och lovprogram. Här finns också utställning om lokal forntid, biosalong och tillfälliga utställningar. Avgift tas ut då verkstäder, teater m fl. program arrangeras.
https://www.youtube.com/watch?v=EDUpCFXJ3DY
Utställningen speglar platsens 900-åriga historia ur många olika perspektiv – som sillastad, köpmansstad och turiststad. I utställningsrummet på våning 2 ligger staden utbredd mellan landsbygden i väster och havet i öster. Här möter man stadens invånare och får via föremål, texter och filmer lära mer om händelser och utveckling. Teman som skildras är Fiske och Sjöfart, Kyrka och makt, Krig och katastrofer, Handel och köpmän, Barn och Unga, Hantverk och industri, Nöje och turism. Tidsperspektivet är 1100-talet till 1900-talet. Fri entré.
Tillsammans med illustratör Jenny Hargne har vi skapat ett barnspår till utställningen Simrishamn 900 år. Barnen får följa de kattinspirerade karaktärerna Nim och Nälla genom utställningen. Nim har tålamod och tycker om att berätta. Nälla gillar bus och har klätt ut sig till mås. Genom illustrationer, korta texter, pyssel och klurigheter uppmuntras barnen att ta del av utställningen och upptäcka Simrishamns historia. Ambitionen är att stimulera nyfikenhet och viljan till kunskap. Målgruppen är barn 4 – 10 år. Fri entré.
Att det mytiska sydskånska landskapet gett upphov till egna sägner och väsen är kanske inte förvånande. Från de trädbevuxna, lummiga kullarna vid Stenshuvud till de karga fiskelägena och tyst vilande åkrarna är det lätt att förstå hur olika sinnen och fantasier kan triggas igång. Vågar du följa efter Gloson? Animerad film och sägner för både stora och små om några av våra österlenska väsen. Filmen visas i vår biograf på våning 1. Fri entré.
Följ med på en gripande och vacker resa genom textilkonst, där konstnären Danette Quartey hyllar sin mamma Inger Gegerfelt - en duktig flicka som utvecklade och utövade sitt kreativa liv snarare till trots än tack vare det liv hon levde. Utställningen betraktar skapandet på undantag, där det ”riktiga” livet kommer först, där utrymmet för den kreativa handlingen ofta begränsas av vardagens sysslor och åtaganden. Konstnären Danette Quartey utforskar med sina verk funderingar kring mod och förutsättningar. Utställningen "Duktig flicka" lyfter det osynliga arbetet, det kreativa uttrycket som får ta plats först när vardagens krav tystnar. Utställningen pågår till och med 31 maj. Fri entré.
Ett minimuseum i Björkegrenska gården, Storgatan 22, Simrishamn.
Österlens museum har återställt det gamla Björkgrenska rederikontoret, som det sannolikt såg ut på 1880-talet under redare Johan Daniel Björkegrens tid. Rederiverksamheten började redan i slutet av 1830-talet med skutfart längs Östersjöns kuster. Så småningom utökades verksamheten mot Europa och vidare över Atlanten till Syd- och Nordamerika. Återställandet av rederikontoret har gjorts i samarbete med Herrlinska stiftelsen och Föreningen Gamla Cimbrishamn, med bidrag från Riksantikvarieämbetet. Rederikontoret öppnas på begäran under juli och augusti. Fri entré.
”Skörda regnvatten” är en installation i museets trädgård skapad tillsammans med Eva Mathiasson, Sophia Callmer och Susanna Widlundh. Här visas hur regnvatten kan samlas in, lagras och användas för att skapa hållbara trädgårdar och en bättre miljö för oss själva och kommande generationer. I samarbete med Samhällsbyggnadsförvaltningen Gata & Park och med medel från Sparbanken Syd. Fri entré.